Cat tine bateria unui laptop

Cât ține bateria unui laptop nou față de cea a unui laptop vechi

Poate prima teamă atunci când cumperi un laptop la mâna a doua este cât ține bateria unui laptop. Este dificil de făcut o verificare precisă și e greu și de intuit care ar trebui să fie capacitatea normală a unei baterii ce este deja utilizată. Tocmai din acest motiv am venit cu un ghid care te ajută să îți dai seama cât ar trebui să țină bateria unui laptop și când este necesară schimbarea ei.

După o încărcare completă, bateria unui laptop nou trebuie să țină undeva între 1-6 ore, în funcție de capacitatea ei, care se măsoară în mAH, dar și în funcție de puterea laptopului și consumul pe care îl face acesta.

După un timp, capacitatea bateriei scade, ceea ce înseamnă că după o încărcare completă, laptopul nu va mai sta deschis la fel de mult timp precum a făcut-o la început, când bateria era nouă, iar cu cât ‘îmbătrânește’ bateria îi scade și capacitatea.

Cât ține bateria unui laptop vechi de peste un an

Dacă e să ne luăm după producătorii de laptopuri și acumulatori, bateria unui laptop poate pierde până la 80% din capacitate după 300 de reîncărcări sau după un an-doi de folosire. Cei de la Apple și de la HP susțin că după un an, bateria unui laptop nu mai rezistă decât 20% față de timpul unui laptop nou.

Mai exact, dacă bateria ta ținea 6 ore, după un an de folosire te poți aștepta să ajungă să țină chiar și doar o oră și un sfer, aproximativ. Cu toate astea, studiile făcute specialiști arată că ciclul de viață al unei baterii de laptop este de până la 1.000 de încărcări, adică 3-4 ani.

În concluzie, după un an de zile, bateria unui laptop care a fost extrem de folosit ar putea ține o oră și, practic, dă semne că este nevoie de un alt acumulator. Dacă în schimb ai testat-o și ține peste 3 ore, poți sta liniștit.

Cât ține bateria unui laptop mai vechi de 3 ani

Dacă e să ne luăm după specialiștii care au testat cât ține bateria unui laptop de-a lungul întregii sale vieți, după 1.000 de încărcări, bateria ajunge să aibă o capacitate de sub 25% din capacitatea inițială și este semnul că trebuie cumpărată o nouă baterie.

Cele mai multe baterii se încadrează în cele 1.000 de reîncărcări pe durata a 4-6 ani. Astfel, bateria unui laptop mai vechi de 3 ani poate ajunge să țină, în funcție de capacitatea pe care o are, între 2 și 3 ore. Practic, în momentul în care scade sub o oră capacitatea bateriei, puteți să vă gândiți la achiziționarea uneia noi.

Cum să îngrijești cel mai bine bateria unui laptop

Dacă te interesează cât ține bateria unui laptop și vrei ca să păstrezi capacitatea bateriei cât mai mare, trebuie în primul rând să urmezi niște reguli simple.

Folosește bateria măcar câteva minute pe zi. Cei mai mulți posesori de laptop îl țin mereu în priză crezând că în acest fel îl încarcă mai rar și ‘consumă’ mai puține din cele aproximativ 1.000 de cicluri de încarcare ale unei baterii, prelungind viața ei. Nimic mai fals. Bateria trebuie folosită, în caz contrar își pierde rapid din capacitate. Dacă pui laptopul tot timpul în priză, bateria rămâne practic nefolosită, în stand by.

Ferește bateria de căldura excesivă ce ar putea să vină de la procesor. Ai grijă ca coolerul să funcționeze bine și temperatura să fie una optimă pentru că acest factor distruge masiv capacitatea bateriei.

Și nu în ultimul rând, nu descărca bateria complet. Există mitul că pentru a prelungi viața bateriei este recomandat să o descarci cât mai des complet. Nimic mai fals, nu faci altceva decât să distrugi capacitatea ei.

Cum determini când să cumperi un acumulator nou în funcție de cât ține bateria unui laptop

Pe internet există software-uri gratuite pe care le instalezi în laptop și după o folosire completă a bateriei, până la descărcarea totală, vei avea un raport care îți spune ce capacitate mai are bateria. Dacă procentul este mai mic de 20% din cât ar trebui să țină bateria nouă, este timpul să te gândești la cumpărarea unui acumulator nou pentru laptopul tău.

După ce ați aflat cum să testați bateria unui laptop, puteți să cumpărați un laptop second hand din oferta pe care o găsiți AICI, sau puteți consulta oferta noastră de laptopui refurbished AICI.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>